diumenge, 22 d’abril del 2012

GÈNERES DEL CINEMA


Realment la classificació del cinema per gèneres és força oberta, ja que si alguna cosa caracteritza el cine actual és la barreja de gèneres. Tanmateix continua essent una eina vàlida com una primera aproximació a la pel•lícula i fonamental pel que fa a la anticipació que l’espectador realitza en el procés d’interpretació de la mateixa.
-        Acció/ Aventures: Històries situades en espais i temps exòtics amb protagonistes de rol molt marcats: Bo/ Dolent, Xic/Xica, Graciós/ Fava .... Son  pel•lícules de ritme trepidant amb escenes espectaculars i moments d’humor que serveixen per a detindre l’acció.
-        Bèl•lic: Neix com a mitjà de mobilització i manipulació de la opinió publica per part dels estats front a una guerra o conflicte. Inicialment mostrava la felicitat de la societat i la destrucció d’aquesta per part del “enemic”. Posteriorment s`ha diversificat en molts subgèneres:            
·         Didàctic: Crítica a la guerra com a mitjà de resoldre conflictes.
·         Històric o Documental: Reflexió històrica sobre les causes i conseqüències d’un conflicte.
·         Realisme: Mostra la brutalitat i violència de guerra sense censura.
·         Estètic: Busca la bellesa dins del caos i l`horror que representa la guerra.
-       Ciència ficció: El que caracteritza aquest gènere és presentar un futur més o menys pròxim. Es relaciona amb visions utòpiques del futur marcades pels avanços científics i tecnològics. Serveis com a reflexió per als límits de la ciència.
-       Cine d’autor: L’autor presenta una pel•lícula com una obra d’art, personal i autònoma, fugint dels estereotips marcats per la industria del cine. 
-       Cine negre:  El protagonista és un antiheroi ( cínic) que es veu obligat a actuar de manera correcta. Sols fugir dels estereotips de bons i dolents. Serveix com a crítica social contra el classisme , les diferencies econòmiques i la corrupció policial i política.
-       Documental: Narració explicativa amb funció didàctica, històrica, informativa , científica.... No sols ser ficció. Es recursos es centren en donar objectivitat al relat.
-       Drama: Un home coneix seu destí i lluita per a evitar-ho.
-       Èpic: Representa la eterna lluita del Be i el Mal. Sols anar lligada a interpretacions d’origen religiós o polític. Ex: El senyor dels anells.
-       Històric: Recreació més o menys novel•lada d’un fet històric. Poden ser biografies o documentals novel•lats.
-       Intriga: Acompanyem un detectiu descobrint les pistes que resolen un cas. Ex: Les pel•lícules de Poirot.
-       Musical: Pel•lícula on hi l’acció principal es talla amb moments musicals. Aquests talls naixen per a justificar la aparició de cantants que atrauen al públic jove al cine. Aviat apareix un gènere que adapta al cine els musicals que es fan al teatre. És un cinema pensat per al entreteniment , tipus Disney, que ens mostra un mon feliç. Al 50 fou peça fonamental per publicitar el  sistema capitalista impulsat pels EEUU.
-       Romàntic: Comèdia romàntica. Amor i malentesos entre enamorats. L’acció es desenvolupa al voltant de la conquesta i la seducció. Sols acabar en final feliç.
-       Terror:  Té molts subgèneres: bogeria, psicològic, por al desconegut, monstres...
-       Thriller: Suspens.  Consisteix bàsicament en mantenir en alerta permanent a l’espectador jugant amb l’anticipació que aquest fa del relat i els talls en fals i girs inesperats del guió.
-       Western: Es desenvolupa en EEUU en l’època de la colonització. El protagonista encaixa en el paper de justicier. Un individu amb “principis” que imparteix justícia de manera individual per la falta d’uns poders judicials i policials consolidats. Normalment aquest tipus de justícia està relacionats amb la venjança ( Llei del Talió), l`honor i una llei moral de caràcter religiós.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada