diumenge, 22 d’abril del 2012

HISTORIA DEL CINEMA


El Precinema
Des d'un principi l'ésser humà s'ha preocupat per a captar el moviment i duran segles s'ha intentat reproduir aquesta realitat canviant.

Al segle XVII, es creà l'anomenada “llanterna màgica”, precursora del cinema, constava der projectar imatges sobre una superfície plana amb la finalitat de fer-la arribar a tot arreu.

Al segle XIX apareix l'invent capital de la fotografia, per primera vegada, va ser possible plasmar la realitat tal i com nosaltres la veiem. Però no es van voler conformar amb una imatge fixa, volien moviment, que s'acostés més a allò que veien. A mesura que el segle avançava diferents homes intentaven cercar i trobar el com reproduir aquesta realitat. Finalment, amb la finalitat  de produir una acció continuada, es projectaven grans bandes de més de 500 transparències de dibuixos a partir d'un aparell cilíndric que proporcionava la projecció dels primers dibuixos animats.

EL 1980, Edison i Dickson creen el Kinetoscopi, la pel·lícula perforada i el mecanisme d'avenç intermitent que la movia.


El naixement del cinema. L'època muda
Es considera que el cinema naixé oficialment al 28 de desembre de 1895, dia en què els germans Lumière van mostrar públicament els seus films als espectadors del Salon Indien de París. Aquest avenç fou admirat i aplaudit per a tots els públics que varen poder assistir a un d’aquests films. L’aparell amb el qual varen aconseguir tot això el van anomenar Cinematògraf.

Poc a poc, aquell èxit inicial, es va anar degradant pel cansament del públic, Georges Méliès, per a evitar això, se li va acudir introduir un nou element fascinant als films, la màgia.

A principis del segle XX el cinema ja és una indústria, una gran màquina de  fer diners. Al ser mudes les pel·lícules, solia haver-hi un pianista interpretant la música en directe i si la història requeria alguna mena d’explicació, aquesta sortia amb uns cartellets a la mateixa pantalla.

L’èpca sonora
El 6 d’octubre e 1927, succeeix un fe revolucionari per a la història del cinema; s’afegeix la veu.

Per tant desapareixen els intertítols i els actors necessitaven una veu potent perquè al públic li agradés la seva interpretació.

Aquest descobriment coincidirà amb el crack del 29 i això farà que la gent vagi al cinema per a evadir-se dels problemes reals que els envolten.

El cinema en color arribarà al 1935 amb la pel·lícula “La fira de les vanitats”, però la seva plenitud s’aconsegueix amb el film “lo que el viento se llevó al 1939.

Quan la Segona Guerra Mundial esclata, el cinema es basarà en la propaganda nacionalista, el documental de la guerra o el producte escapista.



Últimes dècades

A finals dels anys 70, i després d’uns anys de cinema espectacular basat en el catastrofisme (postguerra), s’imposa la recuperació de la superproducció des del punt de vista de qualitat i rentabilitat; concretament amb l’autor de “La guerra de les galàxies” de 1977, que va apostar per un cinema també comercial però amb un estil de creació molt personal i creatiu.

Als anys 80, apareix el vídeo i aumenten els canals televisius, cosa que fa que el públic vegi films més a l’abast. També s’expandeixen els gèneres cinematogràfics.

Començada ala dècada dels 90, hi ha una crisi d’idees, i es decideix inspirar el cinema amb els herois dels còmics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada